Nebankovní půjčka bez registru i v insolvenci

Život přináší různé situace, stačí jedna neuvážená investice, snaha pomoci někomu jinému, ztratíte zaměstnání a už se vezete. Jakmile začnete splácet půjčku půjčkou, pomalu se potápíte ke dnu. Mnoho lidí v takové situaci upíná své naděje k osobnímu bankrotu, který by je měl nadobro zbavit dluhů. Ano, jde to, ale lehké to není. Oddlužení trvá pět let, kdy vám na živobytí zůstává jen nezbytné minimum a veškeré ostatní příjmy jdou na splátky dluhů. Jestliže v tomto období nastane nějaká neočekávaná událost, velmi lehce se ocitnete ve finanční tísni. Okamžitým pomocníkem se pak může stát půjčka bez registru i v insolvenci. Jenomže, může si vůbec člověk, který je v osobním bankrotu sjednat další půjčku? Určité možnosti tady jsou, ale rozhodně by se neměl dále neúměrně zadlužovat.

Kam pro půjčku v insolvenci

Dobrá rada zní, raději nikam. Můžete totiž velmi tvrdě narazit. Jednou z důležitých podmínek osobního bankrotu je, že se nebudete dále zadlužovat. Jakmile soud zjistí, že jste podepsali další úvěrovou smlouvu a neúměrně se zadlužili svým možnostem, osobní bankrot zastaví. Proto rovnou zapomeňte na to, že půjčka bez registru i v insolvenci je pro vás optimálním řešením. Využít ji lze snad jen v případě, že je v ohrožení vaše střecha nad hlavou. Ale i přesto se snažte volit jiné možnosti, v ideálním případě pomůže třeba rodina.

V situaci, kdy u vás probíhá osobní bankrot, je samozřejmé, že půjčka u banky nepřipadá v úvahu. Ta vás jako značně rizikového klienta rovnou odmítne. Součástí schvalování bankovního úvěru je nejen nahlížení do registru dlužníků, ale banky si také pečlivě prověřují vaše platební schopnosti, musíte dokládat příjmy ze zaměstnání. Jedinou možností pak zpravidla zůstává jen nebankovní půjčka nebo půjčka od soukromé osoby.

Nebankovní půjčka v insolvenci

I pro nebankovní společnosti spadají lidé v insolvenčním řízení mezi rizikové klienty s velmi nízkou bonitou, která je dána především už jejich zadlužením. Z toho důvodu je poskytnutí půjčky vázáno ne zrovna optimálními podmínkami. Úroková sazba se většinou pohybuje v horní hranici, případně úvěr vyžaduje nutnost ručení, ať už další osobou či majetkem. Dále je nutné počítat s tím, že se váš finanční rozpočet rozroste o další splátku půjčky, jež vás může velmi snadno zahnat do dluhové pasti a především překazit celý proces oddlužení. Ovšem nezapomínejte rovněž na to, že v oddlužení musíte insolvenčnímu správci nahlásit každý mimořádný příjem, který je automaticky použit na splátky dluhů věřitelům. Lze tedy půjčku považovat za mimořádný příjem?

Jestliže se rozhodnete neúnosnou finanční situaci řešit půjčkou od soukromé osoby, buďte velmi obezřetní. Na internetu sice naleznete lákavou nabídku soukromých investorů, ovšem ne vždy se dají podmínky takového úvěru považovat za korektní. V budoucnu se můžete dostat do naprosto neřešitelných problémů a třeba se vám šance na oddlužení navždy uzavře. Proto nikdy nejednejte v časové tísni a raději si dvakrát všechno dobře rozmyslete. Uvědomte si, že pokud jste v insolvenci, riskujete velmi mnoho.

Insolvenční zákon nestanovuje žádný limit, kolikrát je možno žádat o oddlužení. V případě, že vám soud osobní bankrot zastaví dříve, než se oddlužíte, máte možnost zkusit to znovu. Ale berte v potaz, že soud při rozhodování o insolvenci přihlíží ke konkrétním okolnostem dlužníka a ne vždy vám může oddlužení povolit. Musíte mít pádný k tomu, proč podáváte žádost opakovaně.  

2 komentáře k “Nebankovní půjčka bez registru i v insolvenci

Napsat komentář